Ce să faci și ce să nu faci când vrei să scapi de uleiul alimentar uzat
Ești genul care gătește mult? Ai o familie numeroasă, sau vin mereu prieteni în vizită? După ce gătești preparate în ulei, cea mai simplă și la îndemână soluție este să arunci în chiuvetă uleiul folosit. Din păcate, este cea mai proastă alegere pentru canalizare, dar și pentru mediul înconjurător.
În articolul de aici îți prezentăm ce să faci și ce să nu faci atunci când vrei să scapi de uleiul alimentar uzat.
Ce să NU faci:
Nu-l arunca în canalizare
Este clar că uleiul de gătit uzat este destul de nociv. În special dacă ai prăjit pește sau orice fel de mâncare, în care e implicată grăsimea, carnea sau lactatea. În cazul acesta, uleiul devine și mai toxic.
Nu-l arunca în chiuvetă
Chiar dacă pare facil, la îndemână, este destul de periculos. Chiar și o cantitate mică de ulei poate să înfunde chiuveta. Iar vizitele instalatorului la domiciliu nu sunt niciodată ieftine. În cazul în care înfunzi sistemul de canalizare, acest lucru poate afecta cartiere întregi.
Nu-l arunca în WC
Din aceleași motive ca mai sus, nu e recomandat să aruncăm uleiul în WC. Acum, vorbim și despre legile de bază ale Fizicii: uleiul și apa nu se combină. În plus, dacă aruncăm în WC putem chiar să înfundăm țevile din pereți.
Ce să faci:
Stochează-l și reciclează-l
Stochează uleiul folosit în sticle și solicită-ne ajutorul! Venim la tine acasă și te scăpăm de orice cantitate de ulei uzat.
Refolosește-l
Îl poți folosi ca să îmbunătățești aspectul mobilei vechi, ca să faci săpun sau ca să cureți mașina. Citește asta despre mai multe utilizări creative ale uleiului alimentar folosit.
În concluzie, nu mai arunca uleiul alimentar uzat în chiuvetă sau în canalizarea orașului. Contactează un centru de reciclare a uleiului uzat și fii parte din soluția pentru protejarea mediului înconjurător. Fiecare gest contează!