Uleiul alimentar uzat: O problemă pentru mediu și sănătatea noastră

Tu ai fi dispus să consumi cantități mari de ulei și grăsime fără voia ta? Știm foarte bine că mâncărurile bogate în grăsimi și prăjelile pot avea efecte devastatoare asupra organismului nostru precum afecțiuni ale inimii și ficatului, creșterea tensiunii, palpitații, cât și creșterea rapidă în greutate.

Te-ai gândit vreodată ce efect ar avea uleiul și grăsimea asupra naturii?

Știai că în zonele urbane uleiul uzat este unul dintre cele mai nocive substanțe, responsabile pentru degradarea mediului înconjurător? Asta nu înseamnă că zonele rurale nu sunt și ele afectate, ci doar faptul că în zonele urbane se văd efectele mult mai proeminent din cauza centrelor comerciale, restaurantelor și barurilor. Acestea toate produc cantități industriale de ulei alimentar uzat.

Cel mai probabi,l ultimul nostru gând atunci când mâncăm un burger mare, sau o shaorma cu cartofi prăjiți este oare unde se duce tot uleiul uzat folosit pentru prepararea tuturor alimentelor pentru toți oamenii cu pofte asemănătoare sau și mai mari decât ale noastre? Oare e aruncat în chiuvetă sau în canalizarea orașului? Oricare ar fi dintre aceste variante, tot afectează mediul.
Unele restaurante folosesc uleiul de câteva ori, dar chiar și așa, dacă tot îl aruncă în chiuvetă și nu îl reciclează, tot ajunge să dăuneze grav mediului înconjurător.

Acesta nu doar că înfundă canalele, dar și reduce eficiența stațiilor de epurare a apei uzate. Ba mai mult, odată ajuns în natură, dăunează faunei acvatice și terestre. Mai exact, omoară pești, plante, păsări. Gândiți-vă ce efect are și asupra apei, care ajunge înapoi la noi. Într-un fel sau altul.

E clar că aruncarea uleiului în chiuvetă trebuie să înceteze. Afectează mediul înconjurător și, într-un final, tot la noi ajunge. Noroc că există centre speciale pentru reciclarea uleiului uzat! Precum Respiră Verde.
Nici tu, nici oamenii, din industria HoReCa nu mai trebuie să vă mai faceți griji! Trebuie doar colectat în recipiente și apoi trebuie să ne contactați pentru a veni să preluăm containerele pline cu ulei uzat. De restul ne ocupăm noi.

Să arunci uleiul alimentar uzat pur și simplu este o dovadă de imprudență. În special, pentru că are foarte mult potențial comercial. Poate fi reciclat și folosit pentru producția de săpun, glycerol, chiar și biodiesel. Dacă ar fi să o luăm științific, uleiurile de gătit se încadrează la trigliceride care, în combinație cu soluții alcoolice, precum ethanol sau methanol, reacționează și produc carburanți și glycerol.

Acum că ai aflat efectul negativ pe care îl poate avea asupra naturii, oprește-te din a turna ulei în chiuvetă sau în canalizare și reciclează!
Fiecare efort, oricât de mic, contează pentru mediul înconjurător!